Quick Reference

Showing posts with label CCNA. Show all posts
Showing posts with label CCNA. Show all posts

Sunday, May 20, 2007

CCNA Exam Topic: Implementation & Operations - 2

Continuation of Implementation & Operations CCNA actual exam topic questions.


Question 21:
A network administrator is configuring the routers in the graphic for OSPF. The OSPF process has been started and the networks have been configured for Area 0 as shown in the diagram. The network administrator has several options for configuring RouterB to ensure that it will be preferred as the designated router (DR) for the 172.16.1.0 /24 LAN segment. What configuration tasks could be used to establish this preference? (Choose three.)



A. Configure the priority value of the Fa0/0 interface of RouterB to a higher value than any other interface on the Ethernet network.
B. Change the router id of Router B by assigning the IP address 172.16.1.130/24 to the Fa0/0 interface of RouterB.
C. Configure a loopback interface on RouterB with an IP address higher than any IP address on the other routers.
D. Change the priority value of the Fa0/0 interface of RouterB to zero.
E. Change the priority values of the Fa0/0 interfaces of RouterA and RouterC to zero.
F. No further configuration is necessary.

Answer: ACE

Question 22:
Refer to the graphic. Two 2950 switches connect through ports Fa0/24 and a straight-through cable. Based on the output of the show cdp neighbor command from both switches and the information given, what can be concluded?
A. Port Fa0/24 on each switch must be configured in VLAN 1 in order for the switches to see neighbor information.
B. Port Fa0/24 on each switch must be configured as a trunk port in order for neighbor information to be received.
C. The switches are not cabled properly.
D. An IP address needs to be assigned to both switches.
E. VTP is incorrectly configured on switch A.

Answer: C

Question 23:
Refer to the topology and router configuration shown in the graphic. A host on the LAN is accessing an FTP server across the Internet. Which of the following addresses could appear as a source address for the packets forwarded by the router to the destination server?
A. 10.10.0.1
B. 10.10.0.2
C. 199.99.9.33
D. 199.99.9.57
E. 200.2.2.17
F. 200.2.2.18

Answer: D

Question 24:
Refer to the graphic. A company wants to use NAT in the network shown. Which commands will apply the NAT configuration to the proper interfaces? (Choose two.)
A. R1(config)# interface serial0/1
R1(config-if)# ip nat inside
B. R1(config)# interface serial0/1
R1(config-if)# ip nat outside
C. R1(config)# interface fastethernet0/0
R1(config-if)# ip nat inside
D. R1(config)# interface fastethernet0/0
R1(config-if)# ip nat outside
E. R1(config)# interface serial0/1
R1(config-if)# ip nat outside source pool 200.2.2.18 255.255.255.252
F. R1(config)# interface fastethernet0/0
R1(config-if)# ip nat inside source 10.10.0.0 255.255.255.0

Answer: BC

Question 25:
Refer to the graphic. Which of the following commands would create the output shown at the bottom of the graphic?
A. Router# show ip eigrp topology
B. Router# show ip route
C. Router# show ip eigrp neighbors
D. Router# show ip ospf route
E. Router# show ip ospf database

Answer: A

Question 26:
Refer to the exhibit. Which ports could safely be configured with PortFast? (Choose two.)

A. Switch1 - port Fa1/2
B. Switch2 - port Fa1/2
C. Switch1 - port Fa1/3
D. Switch2 - port Fa1/3
E. Switch1 - port Fa1/1
F. Switch2 - port Fa1/1

Answer: CD

Question 27:
Refer to the exhibit. Communication with the Internet is vital to all networks belonging to the corporation. On which of the four routers shown in the graphic should a default route be configured, assuming that a routing protocol is being used to distribute the default route? A. A
B. B
C. C
D. ISP

Answer: A

Question 28:
Refer to the graphic. It has been decided that Workstation 1 should be denied access to Server1. Which of the following commands are required to prevent only Workstation 1 from accessing Server1 while allowing all other traffic to flow normally? (Choose two.)

A. RouterA(config)# interface fa0/0
RouterA(config-if)# ip access-group 101 out
B. RouterA(config)# interface fa0/0
RouterA(config-if)# ip access-group 101 in
C. RouterA(config)# access-list 101 deny ip host 172.16.161.150 host 172.16.162.163
RouterA(config)# access-list 101 permit ip any any
D. RouterA(config)# access-list 101 deny ip 172.16.161.150 0.0.0.255 172.16.162.163 0.0.0.0
RouterA(config)# access-list 101 permit ip any any

Answer: BC


Question 29:
Refer to the topology and command output within the exhibit. When hosts on the 172.16.5.0 network attempt to ping the remote server at 192.168.145.27, the message "Reply from 192.168.145.27:TTL expired in transit" is returned. What is the cause of this problem?

A. No static route is configured on the SOHO router to the 192.168.145.0 network.
B. No static route is configured on the ISP router to the 192.168.145.0 network.
C. A routing protocol must be configured to send packets between SOHO and ISP.
D. A routing loop has occurred.

Answer: D

Question 30:
Refer to graphic and examine the output from the London switch . What VTP functions will this switch perform?
A. create, change, and delete VLANs for the VTP domain
B. learn and save VTP configuration information in the running configuration only
C. forward VTP configuration information
D. backup the VTP database for the closest VTP server
E. prevent VTP information from reaching workgroup switches

Answer: C

Question 31:
Refer to the exhibit. Based on the exhibited routing table, how will packets from a host within the 192.168.10.192/26 LAN be forwarded to 192.168.10.1?
A. The router will forward packets from R3 to R2 to R1.
B. The router will forward packets from R3 to R1 to R2.
C. The router will forward packets from R3 to R2 to R1 AND from R3 to R1.
D. The router will forward packets from R3 to R1.

Answer: C

Question 32:
A network administrator needs to verify that switch interface 0/5 has been assigned to the Sales VLAN. Which command will accomplish this task?

A. show vlan
B. show mac-address-table
C. show vtp status
D. show spanning-tree root
E. show ip interface brief

Answer: A

Question 33:
Refer to the exhibit. Host A needs to send data to Host B. Which Layer 2 and Layer 3 destination addresses will be used to send the data from Host A to Host B?
A. 192.168.60.5 and 0011.43da.2c98
B. 192.168.60.5 and 0007.0e56.ab2e
C. 192.168.24.1 and 0007.0e56.ab2e
D. 192.168.24.2 and 0007.0e84.acef

Answer: B

Question 34:
Refer to the exhibit. What is the correct addressing for a frame and packet received by Host B from Host A?

A. Destination MAC: 0011.43da.2c98
Source MAC: 0070.0e8f.088a
Destination IP: 192.168.60.5
Source IP: 192.168.24.5
B. Destination MAC: 0011.43da.2c98
Source MAC: 00b0.d0ef.5f6a
Destination IP: 192.168.60.5
Source IP: 192.168.24.5
C. Destination MAC: 0011.43da.2c98
Source MAC: 0070.0e8f.088a
Destination IP: 192.168.60.5
Source IP: 192.168.60.1
D. Destination MAC: 0011.43da.2c98
Source MAC: 0070.0e97.af4e
Destination IP: 192.168.60.5
Source IP: 192.168.60.2

Answer: A

Question 35:

Refer to the exhibit. Switch-1 needs to send data to a host with a MAC address of 00b0.d056.efa4. What will Switch-1 do with this data?

A. Switch-1 will drop the data because it does not have an entry for that MAC address.
B. Switch-1 will flood the data out all of its ports except the port from which the data originated.
C. Switch-1 will send an ARP request out all its ports except the port from which the data originated.
D. Switch-1 will forward the data to its default gateway.

Answer: B

Question 36:
Why has the network shown in the exhibit failed to converge?
A. The no auto-summary command needs to be applied to the routers.
B. The network numbers have not been properly configured on the routers.
C. The subnet masks for the network numbers have not been properly configured.
D. The autonomous system number has not been properly configured.
E. The bandwidth values have not been properly configured on the serial interfaces.

Answer: A

Question 37:
Refer to the exhibit. A network associate has configured OSPF with the command:
City(config-router)#network 192.168.12.64 0.0.0.63 area 0
After completing the configuration, the associate discovers that not all the interfaces are participating in OSPF. Which three of the interfaces shown in the exhibit will participate in OSPF according to this configuration statement? (Choose three.)
A. FastEthernet0 /0
B. FastEthernet0 /1
C. Serial0/0
D. Serial0/1.102
E. Serial0/1.103
F. Serial0/1.104

Answer: BCD

Question 38:
Refer to the exhibit. What can be determined about the interfaces of the Main_Campus router from the output shown?
A. The LAN interfaces are configured on different subnets.
B. Interface FastEthernet 0/0 is configured as a trunk.
C. The Layer 2 protocol of interface Serial 0/1 is NOT operational.
D. The router is a modular router with five FastEthernet interfaces.
E. Interface FastEthernet 0/0 is administratively deactivated.

Answer: B

Question 39:
Refer to the output of the two show commands in the exhibit. If an administrator tries to ping host 10.1.8.5 from host 10.1.6.100, how will the ICMP packets be processed by Router A?
A. The packets will be discarded.
B. The packets will be routed out the S0/0 interface.
C. The packets will be routed out the S0/1 interface.
D. The packets will be routed out the Fa0/0 interface.

Answer: C

Question 40:
Refer to the exhibit. Assuming that the entire network topology is shown, what is the operational status of the interfaces of R2 as indicated by the command output shown?
A. One interface has a problem.
B. Two interfaces have problems.
C. The interfaces are functioning correctly.
D. The operational status of the interfaces cannot be determined from the output shown.

Answer: C

Question 41:
Refer to the exhibit. A network technician is asked to design a small network with redundancy. The exhibit represents this design, with all hosts configured in the same VLAN. What conclusions can be made about this design?
A. This design will function as intended.
B. Spanning-tree will need to be used.
C. The router will not accept the addressing scheme.
D. The connection between switches should be a trunk.
E. The router interfaces must be encapsulated with the 802.1Q protocol.

Answer: C

Question 42:
A company is experiencing network delays. The network administrator discovers that a worker in a location far from the MDF has connected an old 10BASE-T switch with redundant links to the existing network. How could this action be responsible for the impaired network performance?

A. Connecting a host to the old switch has created a broadcast storm.
B. The 10BASE-T switch forced the entire network to be reduced to 10 Mbps operation.
C. The old switch does not support VLANs, which has disabled the VLAN configuration of the entire the network.
D. The old switch does not support full-duplex operation, effectively forcing half-duplex operation throughout the network.
E. Spanning Tree Protocol has elected the old switch as the root bridge, creating inefficient data paths through the switched network.

Answer: E

Question 43:
Refer to the exhibit. What does STATUS=ACTIVE refer to in the output of the show frame-relay pvc command?
A. The PVC is experiencing congestion.
B. The Frame Relay switch is correctly programmed with the DLCI and is operational.
C. The router is actively broadcasting to establish a link to the Frame Relay switch.
D. The router is connected to the local Frame Relay switch, but not to the far end device.

Answer: B

Question 44:
Refer to the exhibit. The Lakeside Company has the internetwork in the exhibit. The administrator would like to reduce the size of the routing table on the Central router. Which partial routing table entry in the Central router represents a route summary that represents the LANs in Phoenix but no additional subnets?
A. 10.0.0.0/22 is subnetted, 1 subnets
D10.0.0.0 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1
B. 10.0.0.0/28 is subnetted, 1 subnets
D10.2.0.0 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1
C. 10.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
D10.2.2.0 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1
D. 10.0.0.0/22 is subnetted, 1 subnets
D10.4.0.0 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1
E. 10.0.0.0/28 is subnetted, 1 subnets
D10.4.4.0 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1
F. 10.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
D 10.4.4.4 [90/20514560] via 10.2.0.2, 6w0d, Serial0/1

Answer: D

Question 45:
Refer to the exhibit. Which two statements describe the OSPF relationships between the routers? (Choose two.) A. R3 is fully adjacent with R2 and is the DR for the 192.168.2.4 network.
B. R3 is fully adjacent with R1 and is the DR for the 10.1.1.0 network.
C. R3 is fully adjacent with R2 and is the BDR for the 10.1.1.0 network.
D. R2 is fully adjacent with R1 and is the BDR for the 10.1.1.0 network.
E. R3 is fully adjacent with routers R1 and R2
F. R2 is the DR for networks 192.168.1.0 and 172.16.2.0.

Answer: BE

Question 46:
Based on the topology table that is shown in the exhibit and assuming that variance is not configured for EIGRP, which route or routes should appear in the routing table?


A. D 192.168.8.20 (2707456/2195456), Serial0/1
B. D 192.168.2.0/24 [90/2707456] via 192.168.8.22, 00:27:50, Serial0/0
[90/3815424] via 192.168.8.18, 00:27:50, Serial0/2
C. D 192.168.2.0/24 [90/3815424] via 192.168.8.18, 00:27:50, Serial0/2
D. D 192.168.8.24/30 [90/2681856] via 192.168.8.22, 00:27:50, Serial0/0

Answer: D

Question 47:
Refer to the exhibit. The network has been configured with STP disabled. HostA sends an ARP request for the IP address of a site on the Internet. What will happen to this ARP request? (Choose two.)
A. Because the ARP request is a broadcast, SW-A will not forward the request.
B. SW-A will convert the broadcast to a unicast and forward it to SW-D.
C. The switches will propagate the broadcast, creating a broadcast storm.
D. From a port on SW-A, HostA will receive an ARP reply containing the MAC address.
E. From the Ethernet interface of RouterX, HostA will receive an ARP reply that contains the MAC address.
F. The switches will propagate the broadcast until the TTL of the frame reduces to 0. Then the frame will be discarded.

Answer: CE

Question 48:
Refer to the exhibit. Spanning Tree Protocol has created a loop-free logical topology in the network that is pictured. How many ports have been placed in the blocking mode?
A. none
B. one
C. two
D. three
E. four

Answer: C

I am currently working on this page, Meanwhile check the archive section

Saturday, May 12, 2007

CCNA Exam Topic: Implementation & Operation

CCNA Implementation & Operations topic explains all the actual and real questions that would be on ccna test.

Question 1:
What is a global command?
A. a command that is available in every release of IOS, regardless of the version or deployment status
B. a command that can be entered in any configuration mode
C. a command that is universal in application and supports all protocols
D. a command that is implemented in all foreign and domestic IOS versions
E. a command that is set once and affects the entire router

Answer: E

Question 2:
The Ethernet 0 interface of a router was configured with address 10.64.0.1 255.224.0.0 while the Ethernet 1 interface was configured with address 10.96.0.1/11. Which commands could be used to configure RIP version 1 on this router to advertise both networks to neighboring routers? (Choose two.)

A. Router(config)# router rip
Router(config-router)# network 10.0.0.0 255.224.0.0
B. Router(config)# router rip
Router(config-router)# network 10.64.0.1 255.224.0.0
Router(config-router)# network 10.96.0.1 255.224.0.0

C. Router(config)# router rip
Router(config-router)# network 10.0.0.0

D. Router(config)# router rip
Router(config-router)# network 10.64.0.0
Router(config-router)# network 10.96.0.0

Answer: CD

Question 3:
It has become necessary to configure an existing serial interface to accept a second Frame Relay virtual circuit. Which of the following procedures are required to accomplish this task? (Choose three.)
A. Remove the IP address from the physical interface.
B. Encapsulate the physical interface with multipoint PPP.
C. Create the virtual interfaces with the interface command.
D. Configure each subinterface with its own IP address.
E. Disable split horizon to prevent routing loops between the subinterface networks.
F. Configure static Frame Relay map entries for each subinterface network.

Answer: ACD

Question 4:

Refer to the displayed graphic. RtrB and RtrC are configured for RIPv1 and have complete connectivity. RtrA is added to the network. What is the most appropriate RtrA configuration for full connectivity?

A. RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0
RtrA(config-router)# network 172.16.0.0
RtrA(config-router)# network 192.168.1.0

B. RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0

C. RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0
RtrA(config-router)# network 172.16.0.0

D. RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0
RtrA(config-router)# network 192.168.1.0

Answer: C

Explanation:
RtrA router need to be configured to advertise its connected networks into RIPv1.
It has two networks 172.16.1.0 /24 and 10.1.1.0 /24, since we are using RIPv1 the classfull network address of both Class A and Class B are used to advertise these networks on RtrA.


Question 5:
Which of the following are true regarding the command output shown in the display? (Choose two.)
A. There are at least two routers participating in the RIP process.
B. A ping to 192.168.168.2 will be successful.
C. A ping to 10.0.15.2 will be successful.
D. RtrA has three interfaces participating in the RIP process.

Answer: AC

Question 6:
Which of the following are true regarding the debug output shown in the graphic? (Choose two.)

A. This router was configured with the commands:
RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 172.16.0.0
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0

B. This router was configured with the commands:
RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# network 192.168.1.0
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0
RtrA(config-router)# network 192.168.168.0

C. This router was configured with the commands:
RtrA(config)# router rip
RtrA(config-router)# version 2
RtrA(config-router)# network 172.16.0.0
RtrA(config-router)# network 10.0.0.0

D. Split horizon was disabled on this router.
E. Network 192.168.168.0 will be displayed in the routing table.
F. Network 10.0.0.0 will be displayed in the routing table.

Answer: AF

Question 7:
When a router is connected to a Frame Relay WAN link using a serial DTE interface, how is the interface clock rate determined?
A. It is supplied by the CSU/DSU.
B. It is supplied by the far end router.
C. It is determined by the clock rate command.
D. It is supplied by the Layer 1 bit stream timing.

Answer: A

Question 8:
On point-to-point networks, OSPF hello packets are addressed to which address?
A. 127.0.0.1
B. 172.16.0.1
C. 192.168.0.5
D. 223.0.0.1
E. 224.0.0.5
F. 254.255.255.255

Answer: E

Question 9:
Which of the following statements describe the network shown in the graphic? (Choose two.)




A. There are two broadcast domains in the network.
B. There are four broadcast domains in the network.
C. There are six broadcast domains in the network.
D. There are four collision domains in the network.
E. There are five collision domains in the network.
F. There are seven collision domains in the network.

Answer: AF

Question 10:
Refer to the graphic. Host A is communicating with the server. What will be the destination MAC address of the frames sent by Host A to the server?



A. the MAC address of router interface e0
B. the MAC address of router interface e1
C. the MAC address of the server network interface
D. the MAC address of the network interface of Host A

Answer: A

Question 11:
Which destination addresses will be used by Host A to send data to Host C? (Choose two.) A. the IP address of Switch 1
B. the MAC address of Switch 1
C. the IP address of Host C
D. the MAC address of Host C
E. the IP address of the router's E0 interface
F. the MAC address of the router's E0 interface

Answer: CF

Question 12:
To configure the VLAN trunking protocol to communicate VLAN information between two switches, what two requirements must be met? (Choose two.)
A. Each end of the trunk line must be set to IEEE 802.1E encapsulation.
B. The VTP management domain name of both switches must be set the same.
C. All ports on both the switches must be set as access ports.
D. One of the two switches must be configured as a VTP server.
E. A rollover cable is required to connect the two switches together.
F. A router must be used to forward VTP traffic between VLANs.

Answer: BD

Question 13:
Which of the following commands will configure a default route to any destination network not found in the routing table?
A. Router(config)# ip default-route 0.0.0.0 255.255.255.255 s0
B. Router(config)# ip route 0.0.0.0 255.255.255.255 s0
C. Router(config)# ip default-route 0.0.0.0 s0
D. Router(config)# ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0
E. Router(config)# ip route any any e0

Answer: D

Question 14:
Refer to the output of the corporate router routing table shown in the graphic. The corporate router receives an IP packet with a source IP address of 192.168.214.20 and a destination address of 192.168.22.3. What will the router do with this packet?



A. It will encapsulate the packet as Frame Relay and forward it out interface Serial 0/0.117.
B. It will discard the packet and send an ICMP Destination Unreachable message out interface FastEthernet 0/0.
C. It will forward the packet out interface Serial 0/1 and send an ICMP Echo Reply message out interface serial
0/0.102.
D. It will change the IP packet to an ARP frame and forward it out FastEthernet 0/0.

Answer: B

Question 15:
What is the default administrative distance of the OSPF routing protocol?
A. 90
B. 100
C. 110
D. 120
E. 130
F. 170

Answer: C

Question 16:
Refer to the diagram. All hosts have connectivity with one another. Which statements describe the addressing scheme that is in use in the network? (Choose three.)
A. The subnet mask in use is 255.255.255.192.
B. The subnet mask in use is 255.255.255.128.
C. The IP address 172.16.1.25 can be assigned to hosts in VLAN1
D. The IP address 172.16.1.205 can be assigned to hosts in VLAN1
E. The LAN interface of the router is configured with one IP address.
F. The LAN interface of the router is configured with multiple IP addresses.

Answer: BCF

Question 17:
How many broadcast domains are shown in the graphic assuming only the default VLAN is configured on the switches?




A one
B. two
C. six
D. twelve

Answer: A

Question 18:
The access list shown in the graphic should deny all hosts located on network 172.16.1.0, except host 172.16.1.5, from accessing the 172.16.4.0 network. All other networks should be accessible. Which command sequence will correctly apply this access list?
A. routerA(config)# interface fa0/0
routerA(config-if)# ip access-group 10 in
B. routerA(config)# interface s0/0
routerA(config-if)# ip access-group 10 out
C. routerB(config)# interface fa0/1
routerB(config-if)# ip access-group 10 out
D. routerB(config)# interface fa0/0
routerB(config-if)# ip access-group 10 out
E. routerB(config)# interface s0/1
routerB(config-if)# ip access-group 10 out

Answer: D

Question 19:
The show interfaces serial 0/0 command resulted in the output shown in the graphic. What are possible causes for this interface status? (Choose three.)



A. The interface is shut down.
B. No keepalive messages are received.
C. The clockrate is not set.
D. No loopback address is set.
E. No cable is attached to the interface.
F. There is a mismatch in the encapsulation type.

Answer: BCF

Question 20:
Which statement is correct about the internetwork shown in the diagram?
A. Switch 2 is the root bridge.
B. Spanning Tree is not running.
C. Host D and Server 1 are in the same network.
D. No collisions can occur in traffic between Host B and Host C.
E. If Fa0/0 is down on Router 1, Host A cannot access Server 1.
F. If Fa0/1 is down on Switch 3, Host C cannot access Server 2.

Answer: E

Monday, May 7, 2007

CCNA Exam Topic : Planning & Designing 2

Continue .. Planning & Designing CCNA actual exam questions.

Question 21:
A network administrator issues the ping 192.168.2.5 command and successfully tests connectivity to a host that has been newly connected to the network. Which protocols were used during the test? (Choose two.)

A. ARP
B. CDP
C. DHCP
D. DNS
E. ICMP

Answer: AE

Question 22:
How does replacing a hub with a switch affect CSMA/CD behavior in an Ethernet network?
A. It effectively eliminates collisions.
B. In increases the size of the collision domain by allowing more devices to be connected at once.
C. It decreases the amount of time that a jam signal must be sent to reach all network devices.
D. It reduces the total amount of bandwidth available to each device.
E. It eliminates Layer 3 broadcast traffic.

Answer: A

Question 23:
A mid-sized company with five branch offices across Canada wants to create a WAN that will provide the most cost effective fully meshed environment with at least 512 kbps throughput. What WAN service would meet
this need?
A. Frame Relay
B. leased lines
C. ISDN BRI
D. ATM
E. PPP

Answer: A

Question 24:
Which statement about the ip classless router command is true?
A. The ip classless command is enabled by default in recent versions of IOS.
B. The ip classless command should only be enabled when static routing is being used instead of a routing protocol.
C. The ip classless command should be enabled by the network administrator whenever RIPv1 or IGRP is being used.
D. The ip classless command should be enabled by the network administrator whenever OSPF, RIPv2, or EIGRP is being used.

Answer: A

Question 25:
Refer to the exhibit. A new subnet with 60 hosts has been added to the network. Which subnet address should this network use to provide enough usable addresses while wasting the fewest addresses?
A. 192.168.1.56/26
B. 192.168.1.56/27
C. 192.168.1.64/26
D. 192.168.1.64/27

Answer: C

Explanation:
A subnet with 60 host is 2*2*2*2*2*2 = 64 -2 == 62
6 bits needed for hosts part. Therefore subnet bits are 2 bits (8-6) in fourth octet.
8bits+ 8bits+ 8bits + 2bits = /26
/26 bits subnet is 24bits + 11000000 = 24bits + 192
256 – 192 = 64
0 -63
64 – 127

Question 26:
The system LED is amber on a Cisco Catalyst 2950 series switch. What does this indicate?
A. The system is malfunctioning.
B. The system is not powered up.
C. The system is powered up and operational.
D. The system is forwarding traffic.
E. The system is sensing excessive collisions.

Answer: A


Question 27:
Which two subnetworks would be included in the summarized address of 172.31.80.0 /20? (Choose two.)
A. 172.31.17.4 /30
B. 172.31.51.16 /30
C. 172.31.64.0 /18
D. 172.31.80.0 /22
E. 172.31.92.0 /22
F. 172.31.192.0 /18

Answer: DE


Question 28:
What is CSMA/CD?
A. It is a deterministic mechanism that allows the orderly transmission of frames.
B. It is a way that priority is determined for data transmission based on MAC address.
C. It is a set of rules that determines path selection in an Ethernet network.
D. It is a set of rules that allows the best-effort transmission of frames in a LAN environment.

Answer: D

Question 29:
Why will a switch never learn a broadcast address?
A. Broadcasts only use network layer addressing.
B. A broadcast frame is never forwarded by a switch.
C. A broadcast address will never be the source address of a frame.
D. Broadcast addresses use an incorrect format for the switching table.
E. Broadcast frames are never sent to switches.

Answer: C

Question 30:
A network administrator is explaining VTP configuration to a new technician. What should the network administrator tell the new technician about VTP configuration? (Choose three.)
A. A switch in the VTP client mode cannot update its local VLAN database.
B. A trunk link must be configured between the switches to forward VTP updates.
C. A switch in the VTP server mode can update a switch in the VTP transparent mode.
D. A switch in the VTP transparent mode will forward updates that it receives to other switches.
E. A switch in the VTP server mode only updates switches in the VTP client mode that have a higher VTP revision number.
F. A switch in the VTP server mode will update switches in the VTP client mode regardless of the configured VTP domain membership.

Answer: ABD

Question 31:
What is the function of the command switchport trunk native vlan 999 on a Cisco Catalyst switch?
A. It creates a VLAN 999 interface.
B. It designates VLAN 999 for untagged traffic.
C. It blocks VLAN 999 traffic from passing on the trunk.
D. It designates VLAN 999 as the default for all unknown tagged traffic.

Answer: B

Question 32:
A network administrator is designing a new corporate internetwork. The corporation is concerned about downtime due to link failure and also about link costs. Which topology will provide some redundancy to increase reliability for all sites but will cost less than a fully redundant topology?
Answer: B


Question 33:
A network administrator is designing a new corporate internetwork. The corporation is most concerned about downtime due to link failure and is willing to incur higher carrier costs to provide the needed reliability. Which topology will provide the maximum amount of reliability?
Answer: C

Question 34:
A network administrator is designing a new corporate internetwork. The corporation is concerned about link costs but wants to provide the branch offices with direct connectivity to headquarters. Which topology will provide each branch office with a direct connection to headquarters while minimizing connectivity costs?
Answer: D

Monday, April 23, 2007

CCNA Exam Topic : Planning & Designing

CCNA Planning & Designing topic explains all the actual and real questions that would be on ccna test.

Question 1:
Which of the following host addresses are members of networks that can be routed across the public Internet?(Choose three.)
A. 10.172.13.65
B. 172.16.223.125
C. 172.64.12.29
D. 192.168.23.252
E. 198.234.12.95
F. 212.193.48.254

Answer: CEF

Explanation:
Private IP address scheme
Class A: 10.0.0.0 – 10.255.255.255
Class B: 172.16.0.0 – 172.31.255.255
Class C: 192.168.0.0 – 192.168.255.255
Other then private ip addresses remaining IP’s addresses are routed across internet.

Question 2:
Given a subnet mask of 255.255.255.224, which of the following addresses can be assigned to network hosts?
(Choose three.)
A. 15.234.118.63
B. 92.11.178.93
C. 134.178.18.56
D. 192.168.16.87
E. 201.45.116.159
F. 217.63.12.192

Answer: BCD

Explanation:
For calculating network hosts range for subnet 255.255.255.224
Simple method to find out network subnet is 256 -224 = 32
Write down the multiples of 32 to get subnet networks
Host range for subnet 255.255.255.224 are between this ranges below
0 ----- 31 (0 is network address and 31 is broadcast address)
32 -----63
64 -----95
96 -----127
128 ----159
160---- 191
192 ----223
224 ----255

Question 3:
When variable length subnet masking is used, what does the term route aggregation describe?
A. calculating the total number of available host addresses in the AS
B. combining routes to multiple networks into one supernet
C. reducing the number of unusable addresses by creating many subnets from one supernet
D. reclaiming unused address space by changing the subnet size

Answer: B

Explanation:
Route aggregration is an effort to route smaller prefixes via an aggregated larger prefix (supernetting). The advantage is obvious: Many /24 networks, for example, could be aggregated to larger networks like /23, /22 or even bigger prefixes.

Question 4:
ABC Company is merging with several local businesses that use routers from multiple vendors. Which routing protocol would work best to connect ABC Company with the enterprise networks it has acquired by providing scalability and VLSM support while minimizing network overhead?

A. RIP v1
B. RIP v2
C. IGRP
D. OSPF
E. EIGRP

Answer: D

Explanation:
Since only OSPF,EIGRP and RIPv2 supports VLSM in above options. It requires working with multi vendor and providing scalability OSPF is best choice of the three mentioned.

Question 5:
Which of the following IP addresses fall into the CIDR block of 115.64.4.0/22? (Choose three.)
A. 115.64.8.32
B. 115.64.7.64
C. 115.64.6.255
D. 115.64.3.255
E. 115.64.5.128
F. 115.64.12.128

Answer: BCE

Explanation:
/22 is 8bits + 8bits + 6bits i.e 11111111.11111111.11111100.0
Third octet 11111100 = 128+64+32+16+8+4
= 252 therefore subnet mask is 255.255.252.0
Subnet networks are 256-252= 4
Host range for above subnet are
0------- 3
4 ------ 7

Host that fall under 115.64.4.0 /22 networks are
4 5 6 7

Question 6:
In the implementation of VLSM techniques on a network using a single Class C IP address, which subnet mask is the most efficient for point-to-point serial links?
A. 255.255.255.0
B. 255.255.255.240
C. 255.255.255.248
D. 255.255.255.252
E. 255.255.255.254

Answer: D

Explanation:
For point-to-point serial link exist only two hosts so the best possible subnet mask for two useable hosts for class C network is 255.255.255.252

Question 7:
Which statements are true regarding classless routing protocols? (Choose two.)
A. The use of discontiguous subnets is not allowed.
B. The use of variable length subnet masks is permitted.
C. RIP v1 is a classless routing protocol.
D. IGRP supports classless routing within the same autonomous system.
E. RIP v2 supports classless routing.

Answer: BE

Question 8:

The company internetwork is subnetted using 29 bits. Which wildcard mask should be used to configure an extended access list to permit or deny access to an entire subnetwork?
A. 255.255.255.224
B. 255.255.255.248
C. 0.0.0.224
D. 0.0.0.8
E. 0.0.0.7
F. 0.0.0.3

Answer: E

Explanation:
29 bits subnet is 8bits + 8bits + 8bits + 5bits
255.255.255.(5bits)
11111000 = 128+64+32+16+8+0+0+0
= 248
Subnet is 255.255.255.248
Simple method to calculate the Wildcard mask from known subnet is to
Reverse 1’s into 0’s and 0’s into 1’s from the binary representation of subnet.
For above example (248 = 11111000 subnet)
11111000 (subnet) = 00000111 (wildcard mask) last octet.
= 7 (wildcard mask) for last octet.
Converting the remaining first 3 octets of subnet into wildcard mask using above method
Resulted wildcard mask is 0.0.0.7

Question 9:
The MDA Company is implementing dialup services to enable remote office employees to connect to the local network. The company uses several different Layer 3 protocols on the network. Authentication of the users connecting to the network is required for security. Additionally, some employees will be dialing long distance and will need callback support. Which protocol is the best choice for these remote access services?
A. 802.1
B. Frame relay
C. HDLC
D. PPP
E. SLIP
F. PAP

Answer: D

Question 10:
Refer to the diagram. All hosts have connectivity with one another. Which statements describe the addressing scheme that is in use in the network? (Choose three.)

A. The subnet mask in use is 255.255.255.192.
B. The subnet mask in use is 255.255.255.128.
C. The IP address 172.16.1.25 can be assigned to hosts in VLAN1
D. The IP address 172.16.1.205 can be assigned to hosts in VLAN1
E. The LAN interface of the router is configured with one IP address.
F. The LAN interface of the router is configured with multiple IP addresses.

Answer: BCF

Question 11:
Which routing protocols will support the following IP addressing scheme? (Choose three.)
A. RIP version 1
B. RIP version 2
C. IGRP
D. EIGRP
E. OSPF

Answer: BDE

Question 12:
A company with 25 computers decides to connect its network to the Internet. The company would like for all of the computers to have access to the Internet at the same time, but the company only has four usable public IP addresses. What should be configured on the router so that all computers can connect to the Internet simultaneously?
A. static NAT
B. global NAT
C. dynamic NAT
D. static NAT with ACL’s
E. dynamic NAT with overload

Answer: E

Question 13:
A network administrator would like to implement NAT in the network shown in the graphic to allow inside hosts to use a private addressing scheme. Where should NAT be configured?

A. Corporate router
B. Engineering router
C. Sales router
D. all routers
E. all routers and switches

Answer: A

Question 14:
Which of the following describe private IP addresses? (Choose two.)
A. addresses chosen by a company to communicate with the Internet
B. addresses that cannot be routed through the public Internet
C. addresses that can be routed through the public Internet
D. a scheme to conserve public addresses
E. addresses licensed to enterprises or ISPs by an Internet registry organization

Answer: BD

Question 15:
Refer to the graphic. A host is connected to switch port Fa0/3 with a crossover cable. The host and switch have been fully configured for IP connectivity as shown. However, the port indicator on switch port Fa0/3 is not on, and the host can not communicate with any other hosts including those connected to VLAN 2 on the same switch. Based on the information given, what is the problem?
A. Switch port Fa0/3 is not configured as a trunk port.
B. The cable is the wrong type.
C. The switch has been assigned an incorrect subnet mask.
D. Switch port Fa0/3 has been blocked by STP.
E. The switch and the hosts must be in the same subnet.

Answer: B


Explanation:
Straight through cable is used to connect a host to switch.

Question 16:
What kind of cable should be used to establish a trunked link between two Catalyst 2950 switches?
A. a straight-through cable
B. an EIA/TIA-232 serial cable
C. an auxiliary cable
D. a modem cable
E. a cross-over cable

Answer: E

Explanation:
Cross-over cable is used to connect two switches.

Question 17:
What is the purpose of Spanning Tree Protocol?
A. to prevent routing loops
B. to create a default route
C. to provide multiple gateways for hosts
D. to maintain a loop-free Layer 2 network topology
E. to enhance the functions of SNMP

Answer: D


Question 18:
The network 172.25.0.0 has been divided into eight equal subnets. Which of the following IP addresses can be assigned to hosts in the third subnet if the ip subnet-zero command is configured on the router? (Choose three.)
A. 172.25.78.243
B. 172.25.98.16
C. 172.25.72.0
D. 172.25.94.255
E. 172.25.96.17
F. 172.25.100.16

Answer: ACD


Question 19:
Which wild card mask will enable a network administrator to permit access to the Internet for only hosts that are assigned an address in the range of 192.168.8.0 through 192.168.15.255?
A. 0.0.0.0
B. 0.0.0.255
C. 0.0.255.255
D. 0.0.7.255
E. 0.0.3.255

Answer: D

Question 20:
The exhibit shows a company network. The network administrator would like to permit only hosts on the 172.30.16.0/24 network to access the Internet. Which wild card mask and address combination will only match addresses on this network? A. 172.30.0.0 0.0.0.0
B. 172.30.16.0 0.0.0.255
C. 172.30.0.0 0.0.15.255
D. 172.30.16.0 0.0.31.255
E. 172.30.16.0 0.0.255.255

Answer: B

Tuesday, April 17, 2007

CCNA Exam Topic : Troubleshooting 2

cisa CCDA CCNA CCNP CCDP MCP MCSE MCSE MCSE
Continue of Troubleshooting CCNA actual exam questions.

Question 17:
Refer to the exhibit. All switch ports are assigned to the correct VLANs, but none of the hosts connected to SwitchA can communicate with hosts in the same VLAN connected to SwitchB. Based on the output shown, what is the most likely problem?

A. The access link needs to be configured in multiple VLANs.
B. The link between the switches is configured in the wrong VLAN.
C. The link between the switches needs to be configured as a trunk.
D. VTP is not configured to carry VLAN information between the switches.
E. Switch IP addresses must be configured in order for traffic to be forwarded between the switches.

Answer: C

Explanation:
For VLAN information to travel from one switch to another within the same VLAN we need to configure the link port between switches as trunk ports.
Switchport mode trunk


Question 18:
Refer to the exhibit. The network administrator normally establishes a Telnet session with the switch from host A. However, host A is unavailable. The administrator's attempt to telnet to the switch from host B fails, but pings to the other two hosts are successful. What is the issue?
A. Host B and the switch need to be in the same subnet.
B. The switch interface connected to the router is down.
C. Host B needs to be assigned an IP address in VLAN 1.
D. The switch needs an appropriate default gateway assigned.
E. The switch interfaces need the appropriate IP addresses assigned.

Answer: D

Explanation:
Ping was successful form host B to other hosts because of intervlan routing configured on router. But to manage switch via telnet the VLAN32 on the switch needs to be configured interface vlan32 along with ip address and its appropriate default-gateway address.
Since VLAN1 interface is already configure on switch Host A was able to telnet switch.

Question 19:
Refer to the exhibit. Configuration of both switches has been completed. During testing, the network administrator notices that users on SwitchA can not connect with users in the same VLAN on SwitchB. What should be done to solve this problem?

A. Ensure that the IP address of SwitchA is on the same network as the IP address of SwitchB.
B. Ensure that the same interface number is used to connect both switches.
C. Ensure that the ports connecting the two switches are configured to trunk.
D. Ensure that SwitchA and SwitchB are connected with a straight-through cable.

Answer: C

Explanation:
For VLAN information to communicate from one switch to another within the same VLAN we need to configure the link port (Fa0/3 switchA and fa0/4 switchB) between switches as trunk ports.

Switchport mode trunk


Question 20:
Refer to the exhibit. The switches have been configured with static VLANs as shown. During testing, the network administrator notices that VLAN 20 on SwitchA has no connectivity with VLAN 30 on SwitchB. What should the network administrator do?

A. Configure the interconnected ports on SwitchA and SwitchB into access mode.
B. Connect the two switches with a straight-through cable.
C. Add a Layer 3 device to connect VLAN 20 and VLAN 30.
D. Configure the management VLAN with IP addresses.
E. Ensure that the VTP passwords match on both switches.

Answer: C

Explanation:
To enable connectivity between two different VLAN we need to add a layer 3 device and configure interVLAN routing on it.


Question 21:
Refer to the exhibit. The two connected ports on the switch are not turning orange or green. What would be the most effective steps to troubleshoot this physical layer problem? (Choose three.)


A. Ensure that the Ethernet encapsulations match on the interconnected router and switch ports.
B. Ensure that cables A and B are straight-through cables.
C. Ensure cable A is plugged into a trunk port.
D. Ensure the switch has power.
E. Reboot all of the devices.
F. Reseat all cables.

Answer: BDF

Explanation:

Question 22:
Refer to the exhibit. A network administrator needs to add a new VLAN, named VLAN3, to the network shown. Unfortunately, there is not another FastEthernet interface on R1 to connect to the new VLAN3. Which approach is the most cost effective solution for this problem?
A. Purchase a new FastEthernet module and install it on R1.
B. Replace R1 with a new router that has at least three FastEthernet interfaces.
C. Configure a second switch to support VLAN3 with a VLAN trunk between SW1 and the new switch.
D. Configure a single VLAN trunk between R1 and SW1 and configure a subinterface on the R1 interface for
each VLAN.
E. Connect another router to a serial interface of R1. Use a FastEthernet interface on the new router for VLAN3..

Answer: D

Explanation:
Create sub interfaces on R1 for each VLAN this way we can save physical ports and be more cost effective , make the port connecting the R1 from switch has trunk port to carry all VLAN information.

Question 23:
Refer to the exhibit. S0/0 on R1 is configured as a multipoint interface to communicate with R2 and R3 in this hub-and-spoke Frame Relay topology. While testing this configuration, a technician notes that pings are successful from hosts on the 172.16.1.0/24 network to hosts on both the 172.16.2.0/25 and 172.16.2.128/25 networks. However, pings between hosts on the 172.16.2.0/25 and 172.16.2.128/25 networks are not successful. What could explain this connectivity problem?
A. The ip subnet-zero command has been issued on the R1 router.
B. The RIP v2 dynamic routing protocol cannot be used across a Frame Relay network.
C. Split horizon is preventing R2 from learning about the R3 networks and R3 from learning about the R2 networks.
D. The 172.16.2.0/25 and 172.16.2.128/25 networks are overlapping networks that can be seen by R1, but not between R2 and R3.
E. The 172.16.3.0/29 network used on the Frame Relay links is creating a discontiguous network between the R2 and R3 router subnetworks.

Answer: C


Explanation:
Split horizon by default does not allow routing updates to go in and out of the same interface.

Question 24:
While troubleshooting a connectivity problem, a network administrator notices that a port status LED on a Cisco Catalyst series switch is alternating green and amber. Which condition could this indicate?

A. The port is experiencing errors.
B. The port is administratively disabled.
C. The port is blocked by spanning tree.
D. The port has an active link with normal traffic activity.

Answer: A

Explanation:
Color
Port Status
Off No link.
Solid green Link operational (with no link activity).
Flashing green Link operational (with activity). .
Alternating green and amber Link fault. Error frames can affect connectivity, and errors such as excessive collisions, CRC errors, and alignment and jabber errors are monitored for a link-fault indication.
Solid amber Port is not forwarding. For example, this could be because the port was disabled by management, suspended due to an address violation, or suspended by Spanning-Tree Protocol due to the presence of network loops.

Question 25:
Refer to the exhibit. Users on WS1 and WS2 are unable to reach the SR1 and SR2 servers to gain the files needed. A ping from the workstations WS1 and WS2 to the gateway address 192.168.2.1 is successful. Which IOS command should the IT administrator issue on RTA to troubleshoot the problem?

A. show ip route
B. configure terminal
C. show startup-config
D. show ip interface FastEthernet0/0

Answer: A

Explanation:
show ip route command displays the routing table which provides the information about networks the router has routes.

Question 26:
Refer to the exhibit. HostA cannot ping HostB. Assuming routing is properly configured, what could be the cause of this problem?A. HostA is not on the same subnet as its default gateway.
B. The address of SwitchA is a subnet address.
C. The Fa0/0 interface on RouterA is on a subnet that can't be used.
D. The serial interfaces of the routers are not on the same subnet.
E. The Fa0/0 interface on RouterB is using a broadcast address.

Answer: D

Explanation:
For IP address 192.168.1.62 /27 host range are 192.168.1.32 -192.168.1.63
And for IP address 192.168.1.65 /27 host range are 192.168.1.64 – 192.168.1.95 Because both serial interfaces IPs are configured for different subnet the routing is not possible between both routers.

Question 27:
The system LED is amber on a Cisco Catalyst 2950 series switch. What does this indicate?
A. The system is malfunctioning.
B. The system is not powered up.
C. The system is powered up and operational.
D. The system is forwarding traffic.
E. The system is sensing excessive collisions.

Answer: A

Explanation:

See question number 24.

Question 28:
Refer to the exhibit. Serial0/0 does not respond to a ping request from a host on the FastEthernet0/0 LAN.How can this problem be corrected?






A. Enable the Serial 0/0 interface.
B. Correct the IP address for Serial 0/0.
C. Correct the IP address for FastEthernet 0/0.
D. Change the encapsulation type on Serial 0/0.
E. Enable autoconfiguration on the Serial 0/0 interface.

Answer: A

Explanation:
Need to run the command no shutdown to enable the serial 0/0 from administratively down to up state.

Question 29:

Refer to the exhibit. Connectivity cannot be made to the Internet. As part of the troubleshooting process, the user issued the ipconfig command, which generated the output shown in the exhibit. What step should the user take next in the troubleshooting process?

C:\Documents and Settings\host>ipconfig
Windows IP Configuration
Ethernet adapter Local Area Connection

IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.3

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
C:\Documents and Settings\host>ping 192.168.1.1
Pinging 192.168.1.1 with 32 bytes of data:

Request timeout, Request timeout, request timeout.

A. Replace the NIC.
B. Reload the NIC driver.
C. Check the IP host address.
D. Check the default gateway address.
E. Check connectivity to the DNS server.

Answer: D

Explanation:

Verify the default-gateway address and check is it powered ON.

Question 30:
Refer to the exhibit. The Bigtime router is unable to authenticate to the Littletime router. What is the cause of the problem?
A. The usernames are incorrectly configured on the two routers.
B. The passwords do not match on the two routers.
C. CHAP authentication cannot be used on a serial interface.
D. The routers cannot be connected from interface S0/0 to interface S0/0.
E. With CHAP authentication, one router must authenticate to another router. The routers cannot be configured to authenticate to each other.

Answer: B

Explanation:

Configure the usernames and passwords. To do so, issue the username username password password command, where username is the hostname of the peer (neighbor). Ensure that:
· Passwords are identical at both ends.
The router name and password are exactly the same, because they are case-sensitive.

Question 31:
Refer to the exhibit. A technician is testing connection problems in the internetwork. What is the problem indicated by the output from HostA?


A. The routing on Router2 is not functioning properly.
B. An access list is applied to an interface of Router3.
C. The Fa0/24 interface of Switch1 is down.
D. The gateway address of HostA is incorrect or not configured.

Answer: D

Please comment if you have any doubts on troubleshooting Questions ...
ccna,CCDA CCNA CCNP CCDP MCP MCSE MCSE MCSE CCDA CCNA CCNP CCDP MCP